Difference between revisions of "TTMIK seviye 1 ders 5"

From Korean Wiki Project
Jump to: navigation, search
Line 5: Line 5:
  
  
'''이에요''' ve '''예요''' İngilizcedeki 'to be (olmak)' fiiline benzer bir görevi vardır. Ancak temelde cümle yapıları farklıdır.
+
'''이에요''' ve '''예요''' İngilizcedeki 'to be (olmak)' fiiline benzer bir görevi vardır. Ancak temelde kullanıldığı cümle yapıları farklıdır.
  
  
Line 40: Line 40:
  
  
['''not''':Burada yüklemin öznenin ve nesnenin bulunuş yerlerinden bahsediyor. İngilizcede ve Korecedeki yer farklılığına dikkat etmelisiniz arkadaşlar.Özne yüklem yerleşim yönünden Tükçedekine benziyor,açıklama getirmek istedim(esmara)]
+
['''not''':Burada yüklemin öznenin ve nesnenin bulunuş yerlerinden bahsediyor. İngilizcede ve Korecedeki yer farklılığına dikkat etmelisiniz arkadaşlar(ingilizcede özne+yüklem+nesne)(korecede özne+nesne+yüklem).Özne yüklem yerleşim sırası yönünden Tükçedekiyle aynı(özne+nesne+yüklem),açıklama getirmek istedim(esmara)]
  
  

Revision as of 11:30, 22 April 2011

Bu dersi dinledikten sonra, Korece saygılı formda 'A B(isim)'dir.' ya da 'Ben ABC(isim)'yim. ' gibi şeyler söyleyebileceksiniz.


이에요 / 예요 [i-e-yo / ye-yo]


이에요 ve 예요 İngilizcedeki 'to be (olmak)' fiiline benzer bir görevi vardır. Ancak temelde kullanıldığı cümle yapıları farklıdır.


İngilizce cümle yapısı:


ABC + olmak + DEF


DEF burada isim görevindedir.


Örnek)

ABC olmak DEF.

Ben olmak ABC.

Sen olmak XYZ.


Korece cümle yapısı:


ABC + DEF + olmak


DEF burada isim görevindedir.


Örnek)

이거 ABC예요. [i-geo ABC-ye-yo] = Bu ABC'dir.


[not:Burada yüklemin öznenin ve nesnenin bulunuş yerlerinden bahsediyor. İngilizcede ve Korecedeki yer farklılığına dikkat etmelisiniz arkadaşlar(ingilizcede özne+yüklem+nesne)(korecede özne+nesne+yüklem).Özne yüklem yerleşim sırası yönünden Tükçedekiyle aynı(özne+nesne+yüklem),açıklama getirmek istedim(esmara)]


İngilizcede 'to be(olmak)' fiili cümledeki özneye bağlı olarak 'am','is','are' şeklinde değişmektedir. Fakat Korecede kelimenin son harfindeki ünlü ve ya ünsüze bağlı olarak '이에요 [i-e-yo] ya da 예요 [ye-yo]' eklerini kullanacağınıza karar veriyorsunuz.이에요 ve 예요 ekleri çok benzerdir, ayrıca sesleride benzerdir; bu yüzden bu ikisini karıştırmak çok büyük sorun olmaz. Fakat doğru formları bilmek en iyisidir.


Korecede 'ABC DEF'dir' demek istediğiniz zaman DEF kelimesinin sonundaki ünsüze bakın, 이에요 ekini [i-e-yo] ; ama ünsüzle bitmeyip ünlüyle bitiyorsa 예요 ekini eklersiniz. Bu bölümü kolayca telaffuz etmek istiyorsanız, örnek cümlelerle pratik yapmaya geçelim.


Sonda ünsüz varsa + 이에요


Ünsüzle bitmiyor Ünlüyle bitiyorsa + 예요


Örnek cümleler


물이에요. = 물 + 이에요 [mul + i-e-yo]

(Bu/O) Su(dur).


가방이에요. = 가방 + 이에요 [ga-bang + i-e-yo]

(Bu/O) Çanta(dır).


학교예요. = 학교 + 예요 [hak-gyo + ye-yo]

(Bu/O) Ofis(tir).


저예요. = 저 + 예요 [jeo + ye-yo]

(Bu) benim.


Yukarıdaki örneklerden de görebileceğiniz gibi, İngilizcedeki 'a/an(bir)' ya da 'the(o)' eklerini Korecede kullanmak zorunda değilsiniz. Bu yüzden Korece isime bakıp ona göre 이에요 ya da 예요 ekini ekleyebilirsiniz. O zaman 'Bu/O ABC'dir.', 'Bu/O DEF'dir.', 'Ben XYZ'yim.' gibi anlamlı cümleler oluşturabilirsiniz.


Ayrıca cümlenin sonundaki ses tonunu yükselterek soru cümlesi oluşturabilirsiniz.


물이에요. [mul-i-e-yo] = 'Bu/O sudur'

물이에요? [mul-i-e-yo?] = 'Bu/o su mudur?'


학교예요. [hak-gyo-ye-yo] = 'Bu/O okuldur.'

학교예요? [hak-yo-ye-yo] = 'Bu/O okul mudur?' ya da 'Şuan okulda mısın?'


뭐 [mwo] = 'Ne'

뭐예요? [mwo-ye-yo?] = 'Bu ne?' / 'O ne?'