Hangeul step 4/fi

From Korean Wiki Project
Jump to: navigation, search
Ohje · Muokkausapu · Yhteisöportaali

Rekisteröidy/kirjaudu sisään

Back.png Next.png
Siirry edelliseen osaan "<<Back"-painikeesta. Siirry seuraavaan osaan "Next>>"-painikeesta.

Aspiroituneet konsonantit

Similar letters consonants.png

Tässä osassa opimme aspiroituneet konsonantit , , ja (sekä vielä yhden konsonantin, ). Kun katsot oikealla olevaa kuvaa, huomaatko yhdennäköisyyden vanhojen aikaisemmin oppimiemme kirjainten (ylärivi) ja alarivin välillä?

Ennen kuin jatkan yhtään pidemmälle, minun täytyy selittää mitä aspiroitunut tarkoittaa. Aspiraatio tarkoittaa sitä, että päästää ulos vahvan ulospuhalluksen kun muodostaa äänen. Tunteaksesi tai nähdäksesi eron aspiroituneen ja aspiroitumattoman äänteen välillä, voit pitää sytytettyä tulitikkua suusi edessä ja sanoa sitten "khaki" ja "kaki". Sinun pitäisi tuntea henkäys tai tulitikun liekin värisevän kun sanot "khaki" mutta ei silloin kun sanot "kaki".

Uudet kirjaimet, jotka pian opimme, ovat vain aspiroituneita versioita aikaisemmin oppimistamme kirjaimista, ne äännetään samalla tavalla paitsi että samalla puhalletaan enemmän ilmaa ulos. Jos myöskin huomasit, että kirjoitettaessa näihin kirjaimiin lisätään vain yksi lisäveto.

J-äännevokaalit

Similar letters vowels.png

Tässä osassa opittavat vokaalit ovat , , , , ja . Kysyn taas kerra: kun katsot oikealla olevaa kuvaa, huomaatko yhdennäköisyyden jo opittujen kirjainten (ylärivi) ja alarivin välillä? Näissä uusissa vokaaleissa lisätään vain j-äänne (IPA: /j/) aikaisempien vokaaliemme eteen. Yksinkertainen esimerkki: opimme aikaisemmin että vokaali ㅜ kuulostaa hyvin samalta kuin <uu> sanassa <kuu>. Joten kirjaimessa ㅠ lisäämme j-äänteen ㅜ:n eteen ja se kuulostaa samalta kuin "juu".

Suom. huom. Huomaa, että koreaa romanisoidessa käytetään kirjainta "y" kuvaamaan tätä äännettä, koska englannin y-äänne sanotaan kuten suomen puolivokaali j.

ㅅ-muistutus

Muistako, kun osassa 3 mainitsimme, että yhdistettynä vokaaleihin ㅣ, ㅕ, ㅑ, ㅠ ja äännetään SH, kuten sanassa "shakki". Se on siis SH-äänne joka kerta kun se yhdistetään näihin kaksoisvetovokaaleihin tai vokaaliin ㅣ. IPA-symboli: /ɕ/.

Oppitunnin aloitus

ㅛ (vokaali)

ㅋ (konsonantti)

ㅛ.jpg

Tämä äännetään samoin kuin ㅗ, mutta sen edellä on j-äänne, niin kuin <jo> suomeksi. IPA-symboli: /jo/. Kaikki tiedot tästä kirjaimesta ovat sen omalla sivulla: .

Mies
Nainen
link=ㅋ}

Tämä on aspiroitunut k-äänne. Se äännetään aivan kuten ㄱ mutta enemmän ilmaa tulee samalla ulos. IPA-symboli: /kʰ/. Kaikki tiedot tästä kirjaimesta ovat sen omalla sivulla: .Practice

ㅠ (vokaali)

ㅌ (konsonantti)

ㅠ.jpg

Tämä äännetään aivan kuten ㅜ, mutta sen edellä on j-äänne, niin äänne <ju> nimessä <Jussi>. IPA-symboli: /ju/. Kaikki tiedot tästä kirjaimesta ovat sen omalla sivulla: .

Mies
Nainen
link=ㅌ}

Tämä on aspiroitunut t-äänne. Se äännetään aivan kuten ㄷ, mutta enemmän ilmaa tulee samalla ulos. Ajattele äännettä <th> nimessä <Theresa>. IPA-symboli: /tʰ/. Kaikki tiedot tästä kirjaimesta ovat sen omalla sivulla: .Practice


ㅕ (vokaali)

ㅍ (konsonantti)

ㅕ.jpg

Tämä äännetään aivan kuten ㅓ, mutta sen edellä on j-äänne. Kuulostaa samantapaiselta kuin <you> englanninkielen sanassa <young>. IPA-symboli: /yʌ/. Kaikki tiedot tästä kirjaimesta ovat sen omalla sivulla: .

Mies
Nainen
link=ㅍ}

Tämä on aspiroitunut p-äänne. Se äännetään aivan kuten ㅂ, mutta enemmän ilmaa päästetään samalla ulos suusta. Ajattele äännettä <ph> ilmauksessa <phyi>. IPA-symboli: /pʰ/. Kaikki tiedot tästä kirjaimesta ovat sen omalla sivulla: .Practice


ㅑ (vokaali)

ㅊ (konsonantti)

ㅑ.jpg

Tämä äännetään aivan kuten ㅏ, mutta sen edellä on j-äänne, niin kuin suomen sana <ja>. IPA-symboli: /ja/. Kaikki tiedot tästä kirjaimesta ovat sen omalla sivulla: .

Mies
Nainen
link=ㅊ}

Tämä on CH-äänne. Se äännetään aivan kuten ㅈ, mutta enemmän ilmaa päästetään samalla ulos suusta. Ajattele äännettä <ch> sanassa <chili>. IPA-symboli: /tɕʰ/. Kaikki tiedot tästä kirjaimesta ovat sen omalla sivulla: .Practice


ㅖ (vokaali)

ㅎ (konsonantti)

ㅖ.jpg

Tämä äännetään aivan kuten ㅔ, mutta sen edellä on j-äänne, niin äänne <je> nimessä <Jenni>. IPA-symboli: /je/. Kaikki tiedot tästä kirjaimesta ovat sen omalla sivulla: .

Mies
Nainen
link=ㅎ}

Tämä on H-äänne. IPA-symboli: /h/. Kaikki tiedot tästä kirjaimesta ovat sen omalla sivulla: .Practice


ㅒ (vowel)

ㅒ.jpg

Tämä äännetään aivan kuten ㅐ, mutta sen edellä on j-äänne (ei kovin paljon erilailla kuin ㅖ). IPA-symboli: /jɛ/. Kaikki tiedot tästä kirjaimesta ovat sen omalla sivulla: .

Mies
NainenPractice

Elävän elämän esimerkkejä

Harjoittele näitä korean sanoja. Osan 4 esimerkkisanat on jaettu kahteen osaan. Puolet esimerkeistä ovat tässä ja toinen puolikas seuraavalla sivulla.

Word Audio
가르치다 (opettaa)
가리키다 (osoittaa)
가치 (arvo)
고추 (chilipippuri)
고프다 (olla nälkäinen)
교수 (professori)
구타 (hakkaaminen, lyönti)
구토 (pahoinvointi, oksentaminen)
구치소 (vankila)
구하다 (pelastaa)
구호 (slogan, iskulause)
기계 (kone)
기타 (kitar)
기차 (juna)
기차표 (junalippu)
기체 (höyry, kaasu)
기초 (perusta, pohja)
기호 (merkki, symboli)
나타나다 (ilmestyä, tulla esiin)
노예 (orja)
노크 (koputus)
노처녀 (vanhapiika)
니트 (neule)
다치다 (loukkaantua)
대여 (laina, lainan anto)
도토리 (tammenterho)
도표 (taulukko, kaavio)
마치다 (lopettaa)
매표소 (lippumyymälä)
며느리 (miniä)
모피 (eläimen turkki)
묘지 (hautausmaa)
미치다 (olla hullu)
바코드 (viivakoodi)
배터리 (patteri)
배추 (kiinankaali)
벼 (riisikasvi)
부여하다 (siunata)
부케 (kukkakimppu)
보드카 (vodka)
보호하다 (suojella)
비키니 (bikinit)
비키다 (siirtää/siirtyä syrjään)
Siirry edelliseen osaan "<<Back"-painikeesta. Siirry seuraavaan osaan "Next>>"-painikeesta.
Back.png Next.png